Stinkende skinnvesker

SKINNET STINKER: Pass på når du kjøper lærprodukter i utlandet. (foto: Janne Møller Hansen)

SKINNET STINKER: Pass på når du kjøper lærprodukter i utlandet. Lær av Hannes (bildet) erfaringer. (foto: Janne Møller Hansen)

Dette er en advarsel til alle dere som skal til Marokko, Tyrkia og Hellas i sommer.

Kjøp ikke skinnvesken eller puffen hvis du synes den lukter litt vondt. Lukten forsvinner ikke.

Det var sommeren for et par år siden. Jeg hadde startet en tre ukers ferie i Marokko med å gå bananas i soukene i Marrakech. Digre bager, vesker, sko og puffer i skinn. Kjempebillige! Skikkelige godfunn!

Hadde det enda bare vært vekten av dem jeg skulle slite med i de neste tre ukene. Det var lukta som tok knekken på meg. Den stramme, kvalme og invaderende lukta av gammel geit. Eller kamel. Eller Gud vet.

Jeg pustet gjennom munnen i tre uker og var sikker på at bare jeg fikk luftet dem når jeg kom hjem, skulle det nok gå bra. Hotellrommene stinka, til slutt stinka hele ferien, og forholdet til kjæresten holdt på å ryke. Som det ikke var ille nok måtte jeg betale overvekt på flyet grunnet mitt elleville kamelveskeeventyr.

Hjemme i Norge fikk veskene stå på balkongen i to måneder, de lå i fryseboksen i ei uke, de ble satt inn med eddik, de ble kjørt i 60 grader i vaskemaskinen og forsøkt levert til rens. Ingenting nyttet. De stinket likefull.

Nå vet jeg hvorfor. Og jeg vet hvorfor jeg aldri kommer til å kjøpe meg en kul skinnveske på et marked igjen. Enten det er i Marrakech eller på et marked i London, for den saks skyld.

Skinn selges på auksjoner. Det finnes første, andre og det finnes tredje sortering. Også videre. Jo dårligere skinn, dess billigere vesker. Før skinnet selges skal det slaktes, saltes, lagres og garves. Det skal fjernes hår og trevler. Alle disse leddene i produksjonen bestemmer kvaliteten på skinnet, forteller Asrunn Thoresen som driver veskebutikken steffen efterfgølger i Oslo.

Og så kommer kvaliteten an på dyret. Hva slags dyr vesken din er laget av. Er dyret sjukt, ungt eller gammelt, eller er det rett og slett slaktet kåt i brunst? De beste geitene brukes til det mest eksklusive hanskeskinn. En gammel halvsjuk geitebukk i brunst lukter stramt og er ikke noe du har lyst å putte under armen på en fest. Og kamelen er visstnok stort sett uegnet med sitt altfor kraftige og porøse skinn.  .

Mine billige vesker ble dyrkjøpte. I dag ligger de på en søppelhaug i Oslo. Eller er gått opp i røyk. Og det er det jo verken særlig smart, eller snilt mot dyr og natur.

Skrevet av

Hanne


Publisert: 20.05.2009 14:30

Tags: ,

Kommentarer

15 kommentarer til “Stinkende skinnvesker”

 1. Skrevet av: Eh?
  20/05/2009 15:42

  Jeg har selv kjøpt vesker og puff i marroco og det gikk helt fint
  ann å lufte ut. Kjøpte et par tøffler som stinka anus og etter 2 uker så
  var lukta borte.

 2. Skrevet av: Ole Marius
  20/05/2009 17:00

  Jeg kjøpte selv en skinnveske til laptop i Marokko for et par måneder siden.
  Ja, den lukter…

  Kjøpte du den i Marrakech er skinnet lokalt. Det er trolig av god kvalitet, noe skinnproduktene i Marakech er kjent for å være.
  Problemet, som du møtte på, er hvordan skinnet er behandlet.
  Garveriene der nede benytter samme teknikker nå som for over 500 år siden. Skinnene blir behandlet i avføring og urin, noe som naturlig nok gir en funky lukt… Det sikrer at skinnproduktene holder lenge. Jeg var selv innom et av garveriene i Marrakech og det var ikke spesielt hyggelig.

  Lukten forsvinner forøvrig etter bruk. Vesken min luktet rumpe når den var ny, men nå er det bare en skjelden gang jeg kjenner noe fra den.

  Lukta kan kritiseres, men kvaliteten er veldig god.

 3. Skrevet av: Betina
  20/05/2009 17:13

  Trenger ikke å kjøpe illeluktende vesker i utlandet. Jeg kjøpte noen vesker og belter fra Pia design på netthandelen-de stanka mugg. Ble lufta i ukesvis uten at det hjalp.

 4. Skrevet av: Guruizzm
  20/05/2009 18:39

  Min clutch fra Black Lily, dansk merke, stinker. Elsker den for det.
  Skal spraye den og luften den. Skinn er skinn.

 5. Skrevet av: Audar
  20/05/2009 19:00

  Kjøpte både kameltøfler og en puff av geit og kamel i Fez, Marokko.

  Både skinnet og fargen lukter forferdelig etter turen gjennom garveriet (jeg kjøpte den direkte fra garveriet).

  Allikevel, etter en uke eller to hjemme så forsvant all lukten, uten lufting.

  Tror du bare har vært uheldig, eller handlet i feil by (Marrakech er turistby nr 1)

 6. Skrevet av: "Født i en veske"
  20/05/2009 19:10

  Hei,
  Det aller beste er å kjøpe et skinnprodukt i en butikk i Norge – da kan du kjenne, og lukte på hva du kjøper -
  og du har et sted å gå tilbake til hvis det evt skulle være noe med produktet.
  Hvis det først lukter fra garvingen av skinnet, er det lite trolig at den lukten blir borte med det første.
  Håper også at “Betina” fikk sendt sine mugne vesker i retur til pia design, og fikk pengene tilbake – de fortjener ikke at kundene beholder illeluktende varer.

 7. Skrevet av: Hanne
  20/05/2009 19:38

  Godt å høre at lukten har sluppet taket hos noen. Og at det går an å gjøre gode kjøp. Faren min fikk det ene tøffelparet jeg kjøpte i Marrakech. Han har brukt dem hver dag i tre år og sier lukta nå er borte. Personlig kommer jeg uansett aldri til å handle ukjent skinn igjen. Når jeg nå dessuten vet at 500 år gamle garvemetoder med behandling i urin og avføring fortsatt brukes, er jeg ytterligere vaksinert mot “Marokko-vesker”. Og til dere som kjøper kopivesker. Risikoen for at din “fake” Louis Vuitton stinker, også bokstavelig talt, er absolutt tilstede.

 8. Skrevet av: Oda
  20/05/2009 21:40

  Jeg kjenner meg igjen.. Jeg kjøpte veske i Marokko for ett år siden, og lukten sitter der fremdeles. Derfor har vesken fått fast plass i kjelleren!!

 9. Skrevet av: CD
  20/05/2009 21:56

  Prøvd å sitte på en reinsdyrfell, det lukter det det er, nemlig rein. Sau likeså.. Det hjelper lite å kjenne opphavet. Å si at «Personlig kommer jeg uansett aldri til å handle ukjent skinn» blir unektelig litt rart hvis du skal bevege seg i Bogstadveien for eksempel. For om skinner skal være noe annet enn ukjent, da skal du vel bare kjøpe produkter av skinn levert fra en gård nær der du bor, eller hva?
  Finnes det noen veske-/hanskebutikker som oppgir hvor skinnet i utgangspunktet kommer fra når man kjøper en veske til la oss si 8000,. kroner eller what-ever du er villig til å betale?
  Hvis man kunne få slik informasjon var det en helt annet sak å vær forbruker, for det ville gitt langt større makt. MEn det vil nok også koste mer enn en minoritet er villig til å betale.

 10. Skrevet av: Ditte
  21/05/2009 02:02

  Hanne
  Hvordan tror du garvingen foregår i dag da ?
  Intet er så godt til å behandle skinn som urin – de benytter altså ikke avføring som noen antydet, men urin er og blir stadig nr 1 måte å garve en skinn, slik at det blir både holdbart og flott å se på i mange, mange år.

  De såkaldte moderne garvemetodene, er ikke i nærheten så bra – desuten er innholdet av sykdomsfremkallende tungmetaler og kemikalier skyghøyt i slike produkter – og kvaliteten er heller ikke det helt store å råpe hurra for.

 11. Skrevet av: hanne
  23/05/2009 07:14

  Som noen så klokt påpeker kan man ikke med sikkerhet vite hva slags skinn man kjøper. Men en god kvalitetssikrer må da være å kjøpe skinn av et merke og i butikker man har positiv erfaring med tidligere. Dessuten kan man jo følge sin egen luktesans. Lukter ille når du finner vesken i butikken, så stå over.

 12. Skrevet av: CD
  24/05/2009 10:51

  Å kalle vanens makt for å «kvalitetssikrer» er vel en overdrivelse av klasse.
  Du har jo aldri noen garanti for hvilke leverandører eller produsenter «merket» kjøper sine produkter hos? Valgene som tas vedrørende innkjøp av merkvarehusene om hvilke modeller og materialer de tar inn, følger markedets hovedlov: altså pris.
  Pris er også alt som betyr noe ut fra butikkhyllen. Men lukt er jo ikke det eneste problemet. Som merke-klient vet du heller ingenting om hva slags etikk det er i produksjonsleddene frem til vesken henger på armen din mot et par-tre lapper… Det kan være ditt kjøp, på en plass langt fra deg, bidrar til miljøskader, elendige arbeidsvilkår hos underleverandører, kritikkverdig dyrevelferd og systematisk urettferdig handel… Så problemet med at det kan rive litt i nesa blir ganske lite, og er lett å gjøre noe med…
  http://www.norwegianfashion.no/fashion-week/kl%C3%A6r-dreper

 13. Skrevet av: Linn Emilie
  24/05/2009 10:59

  takk for tipset :D

 14. 04/06/2009 08:06

  [...] Skinn Skinn er alltid inn. En stor skinnveske blir bare bedre med årene og er en god investering, selv om det kan koste mye der og da. I sommer er det beige, brunt og lillatoner som gjelder. Men en svart skinnveske i en klassisk modell går aldri av moten og kan fint brukes hele året. Skal du til syden i sommer, så pass på så at du ikke kjøper en stinkende skinnveske. [...]

 15. Skrevet av: Mona
  04/06/2009 14:32

  En bekjent kjøpte kuskinn for å ha på gulvet. Etter hvert begynte det å lukte veldig vondt i leiligheten. Så vondt at de fakstisk måtte flytte ut en stund, da hele familien ble uvelle og kvalme. Men etter god utlufting og fjerning av det som viste seg å være et kuskinn i forråtnelse ble alt så meget bedre.